miércoles, 26 de marzo de 2014

POST-LOCALITZA'T



Després de passar un gran dissabte volem compartir amb vosaltres un video resum de la jornada i una crònica molt interessant. 

Crònica del 22 de Març de 2014, Dia Localitza't:


L’energia de l’educació en el lleure revesteix el centre de Barcelona
El 22 de març, la ciutat de Barcelona va aixecar-se, aparentment, com un matí de dissabte qualsevol. Les turistes omplien els carrers del Centre i la Ciutat Vella amb les seves càmeres fotogràfiques i bosses de souvenirs. Però, des de feia uns mesos, s’estava treballant en alguna cosa que revestiria la ciutat amb una energia diferent. Cap a les 11 del matí aquesta energia va començar a cobrir diverses places del Barri Gòtic  i és que, més de 600 infants, joves i monitores van anar arribant a les places pertinents per a realitzar les activitats que les monitores de diversos esplais havien preparat amb anterioritat. La jornada que el projecte Localitza’t havia estat organitzant, començava a fer-se real a la ciutat.
Així, a la Plaça de Sant Felip Neri, les més xiques van jugar a Les tres Maries. Assegudes a terra en rotllana, un infant donava voltes a la rotllana i, quan ho volia, picava el cap d’algú de les qui estaven assegudes, que havia d’aixecar-se ben ràpid, juntament amb les qui estiguessin assegudes al seu costat dret i esquerra. Així, les tres havien de donar la volta a la rotllana per tornar a asseure’s al seu lloc però, ep! La qui trigués més en arribar es quedaria sense espai a la rotllana i, per tant, al mig amb l’objecte per tornar a fer el mateix. També varen fer altres dinàmiques i danses que feien brotar aquesta energia que la ciutat no està acostumada a respirar. 
A la Plaça del Rei, les petites van presentar les seves entitats amb unes danses i crits per mostrar la identitat de cada esplai. També varen cridar ben fort i de forma conjunta “Localitza’t” i, durant tot el matí, varen realitzar activitats teatrals i també reflexions sobre la importància que les entitats de lleure disposin de locals on realitzar la seva tasca.
Les mitjanes es varen trobar a la Plaça Sant Miquel i varen representar, per diversos equips, què és un esplai. Les monitores els explicaven que disposaven de diverses coses de les quals no en feien cap ús i que repartirien als equips que guanyessin cada prova. Així, podien guanyar entre un terreny, totxanes per a les parets d’un local i un sostre. Després, varen fer una reflexió conjunta sobre l’activitat i és que, tots els elements que guanyaven els equips per separat, no tenien sentit ja que és amb la suma d’un terreny, totxanes, parets i sostres que es pot construir un local.
Les grans varen estar a l’Avinguda de la Catedral omplint-la de danses i dinàmiques diverses. Per esplais, sortien al mig i feien una dansa que les altres entitats havien de seguir. També van proposar jocs moguts com, per exemple, La Molla. Totes les grans formaven una rotllana assegudes a terra i, al mig, n’hi havia una que donava unes indicacions com, per exemple: “Que surtin totes aquelles que no tinguin local”. Així, totes les qui estiguessin en un esplai sense local havien de sortir i canviar-se el lloc i, la que no arribés a temps i es quedés sense espai, es posava al mig per donar noves indicacions.  
Les joves varen ocupar la Plaça de la Mercè amb tres dinàmiques diferents que es realitzaven de forma simultània. En cada activitat hi competien dos grups i, el que guanyava, tenia prioritat a l’hora de triar entre els diversos sobres. A cada sobre hi havia una sèrie de condicions com, per exemple, la disponibilitat horària, el tipus de local, si era de lloguer, okupat, un centre cívic, etc, i, també, dels metres quadrats de cada espai. Cap grup sabia què hi havia a l’interior de cada sobre i era l’atzar el que decidia. Així, al acabar, els grups disposaven de diverses condicions i es va realitzar una reflexió conjunta.
Cap a les 14h tota l’energia que havia germinat per les diverses places va concentrar-se a la Plaça Catalunya, on les entitats varen dinar conjuntament. A les 16h van arribar les famílies dels infants i les joves dels esplais presents a l’acte (majoritàriament, esplais de Barcelona i del Vallès federats a Esplac), així com altres entitats de lleure, com per exemple l’AE Wé Ziza de Sant Gervasi, i totes aquelles persones que no havien pogut venir al matí. Totes elles es varen preparar per tal de començar la manifestació a les 16:30h.
Així doncs, gairebé un miler de persones varen iniciar la marxa baixant pel Portal de l’Àngel sota el lema “Cap esplai sense local”. Des de les més petites fins a les més grans portaven pancartes i alçaven la veu amb diversos missatges per a l’Administració amb l’objectiu de mostrar el descontentament davant la problemàtica: que molts esplais no disposen d’espais autogestionats, han de pagar lloguers desorbitats o els equipaments on es troben no responen a les seves necessitats.
Seguint el ritme que marcaven els grups de percussió Els diables del Port i Ku-Kum-Ku, la manifestació va arribar fins a la Plaça Sant Jaume. Allà, moltes varen assenyalar l’edifici de l’Ajuntament mentre cridaven “Aquest local, seria genial!”. Finalment, es va arribar fins a la Plaça Sant Miquel, on es va llegir el manifest que la comissió Localitza’t havia preparat. La tarda va acabar a la mateixa plaça amb un concert d’animació infantil a càrrec del veterà Noè Rivas i el seu fill, Marc Rivas, que tot i el mal temps, van aconseguir que tothom ballés i gaudís sota la pluja. Així, els infants, les joves, les monitores i famílies demostraven aquesta energia tant peculiar que transforma i dibuixa nous escenaris allà on va.
Elena Guardiola


Aquí teniu la direcció web del teaser:

https://www.youtube.com/watch?v=KueQfTM_ODI

1 comentario:

  1. Enhorabona per la feina i la perseverància, al final ho heu aconseguit i l'Esplai Espurna tindrà un local el proper curs.
    Semblava impossible, oi?

    ResponderEliminar